Subsidies zonnepanelen 2024

Duurzaamheid is een veelbesproken onderwerp. ThomaZon helpt ondernemers met verduurzamen door het installeren van zonnepanelen. Op die manier kunnen ze gebruik kunnen maken van de gratis energie van de zon, hun energiekosten reduceren en hun CO2 uitstoot terugdringen. Zonnepanelen monteren vergt vanzelfsprekend een investering, maar gelukkig zijn er verschillende subsidiemogelijkheden voor bedrijven beschikbaar. In deze blogpost bespreken we alle subsidies voor zonnepanelen in 2024.

Subsidies zonnepanelen 2024

Welke subsidies op zonnepanelen zijn er in 2024?

 

Voorheen konden kleinere ondernemers en agrariërs gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). In 2024 is deze regeling er niet meer. Gelukkig kun je wel nog gebruik maken van een of meerdere andere regelingen en subsidies voor zonnepanelen:  

SDE++ subsidie voor grote bedrijven

Voor grotere bedrijven (zoals agrariërs, boeren en ondernemers in de utiliteitsbouw) die zelf hernieuwbare energie opwekken is er de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Deze exploitatiesubsidie, die vooral is bedoeld voor projecten waar gebruik wordt gemaakt van zonnestroom, en dicht het gat tussen de marktprijs van fossiele energie en de kosten van duurzame energie. 

 

Lees meer over de SDE++ subsidie

 

 

EIA subsidie

 

De Energie Investeringsaftrek (EIA) maakt het voor kleinere ondernemingen aantrekkelijk om in zonnepanelen te investeren. Met deze regeling mag je 40% van de kosten voor een pv-installatie van de fiscale winst aftrekken. Hierdoor profiteer je van gemiddeld 10% belastingvoordeel én een lagere energierekening. 

 

Lees meer over de EIA

 

 

KIA 

 

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is een regeling waarmee je eenmalig van een aantrekkelijk fiscaal voordeel kunt profiteren. Als je zakelijke zonnepanelen in aanmerking komen voor deze regeling, dan mag je een bedrag van je winst aftrekken. De hoogte van het af te trekken bedrag is afhankelijk van de investeringskosten. Indien het mogelijk is om de KIA met de EIA te combineren, dan kan je belastingvoordeel oplopen tot ruim 70%.

 

Lees meer over de KIA

 

 

MIA/Vamil

 

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) worden vaak in één adem genoemd. Niet alleen omdat deze regelingen overlap hebben, maar ook omdat ze in veel gevallen gecombineerd kunnen worden. Met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek tot 45% van de investeringskosten voor zonnepanelen aftrekken. Met de Vamil mag je tot 75% van het investeringsbedrag afschrijven. En omdat je zelf mag bepalen wanneer je deze regeling wilt toepassen, kun je dat doen op een moment dat het jou het meeste rente- en liquiditeitsvoordeel oplevert. 

Lees meer over Vamil

 

 

Salderingsregeling

 

 

Zodra je zonnepanelen eenmaal geïnstalleerd zijn, kun je ook een salderingsregeling treffen. Dit is een regeling waarmee je de door jou opgewerkte energie die je zelf niet gebruikt, tegen een vergoeding kunt terugleveren aan het elektriciteitsnet. Eerder was er sprake van een plan om de salderingsregeling af te bouwen naar 0%, maar omdat de Eerste Kamer tegen dit wetsvoorstel stemde, zal de salderingsregeling voor ondernemers voorlopig blijven bestaan. Dat is gunstig, want het is een laagdrempelige methode om wat extra geld over te houden aan je zonnepanelen – ook als je niet alle zelf opgewekte stroom gebruikt.

Lees meer over salderingsregelingen

 

Subsidies zonnepanelen 2024 aanvragen? ThomaZon helpt je graag!

 

Je bent nu volledig op de hoogte van de subsidiemogelijkheden voor zonnepanelen in 2024. Heb je nog vragen? Of kun je wel wat hulp of advies gebruiken bij (het voorbereiden van) de aanvraag van een van bovenstaande regelingen? Aarzel dan niet en neem contact met ons op. ThomaZon levert watt op!