Profiteer van belastingvoordeel met de EIA

11% belastingvoordeel dankzij EIA

Profiteer van fiscaal voordeel bij investering in zonnepanelen 

Grote ondernemingen die willen investeren in zonnepanelen kunnen in 2024 gebruik maken van de SDE++ subsidieregeling. Maar ook voor agrariërs en kleinere ondernemers in de utiliteitsbouw is het fiscaal aantrekkelijk om op deze manier te investeren in duurzame energie. Zij kunnen namelijk gebruik maken van de Energie-Investeringsaftrek (EIA). Hieronder leggen we uit wat de EIA precies is en aan welke voorwaarden je onderneming moet voldoen als je van deze regeling gebruikt wilt maken.

11% belastingvoordeel dankzij EIA
Hulp aanvraag EIA subsidie Thomazon

Wat is de EIA?

De Energie-Investeringsaftrek (EIA) is in het leven geroepen voor bedrijven die willen investeren in duurzame energie of bedrijfsmiddelen die energiezuinig zijn en/of de CO2 uitstoot reduceren. Met deze regeling mag je 40% van de kosten voor de betreffende investering van de fiscale winst aftrekken. Dit levert je – naast een lagere energierekening – een belastingvoordeel van gemiddeld 10% op. 

In 2024 is er voor de EIA een budget van €259 miljoen vrijgemaakt.

Kom ik in aanmerking voor de EIA?

Ben je ondernemer in Nederland, betaal je inkomstenbelasting en wil je investeren in duurzame oplossingen zoals zonnepanelen? Dan kun je mogelijk van de EIA profiteren. Ook overheidsorganisaties (zoals provincies en waterschappen), stichtingen en verenigingen die vennootschapsbelasting betalen komen in aanmerking voor deze regeling. Particulieren kunnen geen gebruik maken van de EIA; voor hen zijn er andere regelingen. 

Aan welke voorwaarden moet je voldoen voor de EIA?

Wil je in 2024 van de EIA profiteren, dan moet er aan de volgende voorwaarden voldaan worden:

- Je investering staat op de Energielijst 2024 en het zonnepanelen systeem voldoet aan de hierin voorgeschreven eisen.
- Je bent ondernemer in Nederland of in het Caribisch deel van het Koninkrijk (Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire, Sint-Eustatius of Saba). 
- Je hebt een verplichting tot het betalen van inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.
- Je doet uiterlijk binnen 3 maanden na het aangaan van de investeringsverplichting voor de zonnepanelen een melding van de betreffende investering.
- De zonnepanelen zijn niet eerder gebruikt.

Het jaarlijkse meldingsbedrag voor de investeringsverplichting en de daarmee gepaard gaande voortbrengingskosten bedraagt minimaal €2.500 en maximaal €149 miljoen per bedrijf.

Je kunt aantonen dat je over de vereiste vergunningen en certificeringen beschikt. 

Hoe kan ik een aanvraag doen voor de EIA?

Wil je via de EIA profiteren van fiscale voordelen, dan moet je een aanvraag indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit regel je online op mijn.rvo.nl/energie-investeringsaftrek-eia. Zodra je met eHerkenning bent ingelogd doorloop je de stappen. Na het indienen van je aanvraag ontvang je binnen enkele uren een bevestigingsmail met een referentienummer. Bewaar deze goed; het referentienummer heb je nodig om de status van je aanvraag te in te zien. Binnen 8 weken na het indienen van de aanvraag ontvang je bericht over de beslissing. 

Vanwege het feit dat er elk jaar een beperkt budget beschikbaar is voor deze regeling, is het raadzaam om de aanvraag zo vroeg mogelijk in het jaar in te dienen. Als je te lang wacht is de kans groot dat je buiten de boot valt, zelfs als jouw onderneming aan alle voorwaarden voldoet.

EIA-subsidie aanvragen? ThomaZon helpt je graag!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij aanvragen van de EIA? Of heb je vragen over andere subsidies met betrekking tot investeringen in duurzame oplossingen? Neem gerust contact op met ThomaZon!

Orci in erat

Cookies?

Wij maken gebruik van cookies om uw gebruikservaring binnen de website te verbeteren

Akkoord
[empty]