VAMIL

Vamil subsidie

Vamil subsidie

Investeer in zonnepanelen met belastingvoordeel

Ben je ondernemer en wil je graag investeren in duurzame oplossingen zoals zonnepanelen? Dan kun je dankzij de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) van een aantrekkelijk belastingvoordeel profiteren. Hieronder leggen we uit wat de Vamil precies inhoudt, voor welke kosten je investeringsaftrek kunt krijgen en aan welke voorwaarden je moet voldoen om in aanmerking te komen voor deze regeling.

Wat is de Vamil?

Zakelijke zonnepanelen monteren vergt natuurlijk een investering, maar om dit soort duurzame oplossingen te stimuleren zijn er verschillende regelingen in het leven geroepen waar jij als ondernemer van kunt profiteren. Zo kun je met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) tot 45% van het investeringsbedrag aftrekken, en met de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kun je maximaal 75% van de kosten voor de investering afschrijven. Het mooie van deze regeling is dat je zelf bepaalt wanneer je dit doet; je kunt de investeringskosten dus afschrijven op een moment dat het jou het meeste rente- en liquiditeitsvoordeel oplevert. Voor veel investeringen kun je profiteren van zowel de MIA als de Vamil, echter geldt voor sommige bedrijfsmiddelen dat je alleen van de MIA of de Vamil gebruik kunt maken. Met de MIA/Vamil kan je fiscale voordeel oplopen tot meer dan 14% van de investeringskosten.

In 2024 is voor de MIA een budget van €192 miljoen vrijgemaakt, en voor de Vamil €25 miljoen.

Voor wie is de MIA/Vamil?

Alle ondernemers in Nederland die verplicht zijn om inkomstenbelasting te betalen kunnen voor de MIA/Vamil in aanmerking komen. Dat geldt ook voor overheidsorganisaties, stichtingen en verenigingen die onder de vennootschapsbelasting vallen. Particulieren kunnen niet van deze fiscale regeling gebruik maken. 

Voor welke kosten kan ik investeringsaftrek krijgen?

Via de MIA/Vamil kun je investeringsaftrek krijgen voor de kosten die gepaard gaan met de aanschaf, voortbrenging en/of verbetering van de duurzame oplossing, alsmede voor hieraan gerelateerd advies. Goed om te weten is dat je geen investeringsaftrek kunt krijgen voor de onderhoudskosten van je zonnepanelen.

Kom ik in aanmerking voor investeringsaftrek via de MIA/Vamil?

Wil je via de MIA/Vamil van fiscaal voordeel profiteren, dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

- De investering is voor een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst MIA/Vamil staat.
- Hou er rekening mee dat deze lijst jaarlijks wordt gewijzigd en dat je gebruik moet maken van de versie voor het jaar waarin je de investeringsverplichting aangaat. 
- Het bedrijfsmiddel voldoet aan de voorschriften van de Milieulijst MIA/Vamil.
- Dat betekent onder andere dat je de vereiste vergunningen en/of certificaten moet hebben. 
- Je doet tijdig een melding bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
- Dit moet binnen 3 maanden na het aangaan van de aankoopverplichting gebeurd zijn.
- De investering is voor zonnepanelen of andere bedrijfsmiddelen die niet eerder gebruikt zijn. 

Je mag de MIA/Vamil niet toepassen op investeringen in tweedehands bedrijfsmiddelen (al zijn er enkele uitzonderingen voor voertuigen en installatiekosten voor tweedehands bedrijfsmiddelen). 

De kosten van de investering bedragen minimaal €2.500 per melding. 

Afhankelijk van het bedrijfsmiddel geldt jaarlijks een maximum bedrag van €25 of €50 miljoen per bedrijfsmiddel per belastingplichtige.

Hoe kan ik de Vamil aanvragen?

Als je van de MIA/Vamil gebruik wilt maken, moet je de kosten van je duurzame investering melden bij de RVO. Dat werkt als volgt:

Stap 1

Ga naar mijn.rvo.nl/mia-en-vamil en klik op ‘MIA\Vamil melden’. Nadat je met je eHerkenning bent ingelogd, navigeer je naar ‘Nieuwe aanvraag’. Maak gebruik van de zoekfunctie om het MIA\Vamil-aanvraagformulier te vinden. Belangrijk is dat je het formulier gebruikt voor het jaar waarin je de aankoopverplichting van de zonnepanelen aangaat.

Stap 2

Vul het MIA/Vamil aanvraagformulier in. Belangrijk is dat je het formulier volledig invult; als je gebruik maakt van eventuele andere subsidies, dan moet je dit ook opgeven. Na het controleren van je aanvraag kun je het formulier ondertekenen en verzenden. Je ontvangt een bevestigingsmail. 

Stap 3

Binnen 10 werkdagen na het versturen van de aanvraag krijg je bericht over of deze in de steekproef valt. Is dat niet het geval, dan mag je de MIA/Vamil in je belastingaangifte toepassen. Val je wel in de steekproef, dan zal de RVO binnen 3 maanden om aanvullende informatie verzoeken. Je mag de MIA/Vamil dan wel alvast toepassen in je belastingaangifte; eventuele wijzigingen kun je later nog doorvoeren

Stap 4

Nadat de RVO je aanvullende informatie heeft beoordeeld, sturen zij een advies naar de Belastingdienst met betrekking tot het investeringsbedrag dat voor de regeling in aanmerking komt. Van dit advies ontvang je een kopie. De belastinginspecteur bepaalt uiteindelijk of je MIA/Vamil aanvraag aan de wettelijke vereisten voldoet.

MIA/Vamil aanvraag doen? ThomaZon helpt je graag!

ThomaZon levert en installeert kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen aan ondernemingen in de agrarische en utiliteitssector. Wij kunnen je tevens van een deskundig advies voorzien met betrekking tot de MIA/Vamil en andere fiscale regelingen en subsidies. Neem gerust contact met ons op en ontdek wat wij voor jouw onderneming kunnen betekenen! 

Subsidies

Cookies?

Wij maken gebruik van cookies om uw gebruikservaring binnen de website te verbeteren

Akkoord
ThomaZon