Subsidies zonnepanelen 2025

Duurzaamheid is een veelbesproken onderwerp. ThomaZon helpt ondernemers met verduurzamen door het installeren van zonnepanelen. Op die manier kunnen ze gebruik kunnen maken van de gratis energie van de zon, hun energiekosten reduceren en hun CO2 uitstoot terugdringen. Zonnepanelen monteren vergt vanzelfsprekend een investering, maar gelukkig zijn er verschillende subsidiemogelijkheden voor bedrijven beschikbaar. In deze blogpost bespreken we alle subsidies voor zonnepanelen in 2025.

Subsidies zonnepanelen 2025

Welke subsidies op zonnepanelen zijn er in 2025?

Ook in 2025 zijn er nog interessante regelingen en subsidies beschikbaar voor ondernemers die willen investeren in zonnepanelen. De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is inmiddels vervallen, maar gelukkig zijn er nog andere manieren om fiscaal voordeel te behalen of een subsidie te ontvangen. We zetten ze hieronder voor je op een rij.

Ook in 2025 blijven er verschillende subsidies en fiscale regelingen beschikbaar voor ondernemers die willen investeren in zonnepanelen. Hoewel de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) inmiddels niet meer bestaat, zijn er nog genoeg andere regelingen waarmee je flink kunt besparen op je investering in zonne-energie.

Voor grotere bedrijven, zoals agrarische ondernemingen en bedrijven in de utiliteitsbouw, is de SDE++ regeling beschikbaar. Deze regeling – voluit de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie – is bedoeld voor grootschalige projecten waarbij duurzame energie wordt opgewekt, zoals zonnestroom. De subsidie compenseert het verschil tussen de marktprijs van fossiele energie en de kosten van duurzame energie. Dat maakt het aantrekkelijker om te investeren in zonnepanelen, zeker bij hoge energiekosten.

Voor kleinere ondernemingen is de Energie-investeringsaftrek (EIA) nog steeds een interessante regeling. Hiermee mag je tot 40 procent van de kosten voor een zonne-installatie aftrekken van je fiscale winst. Dat levert gemiddeld zo’n 10 procent belastingvoordeel op, bovenop de structurele besparing op je energierekening. Deze regeling is vooral aantrekkelijk voor ondernemers die willen verduurzamen zonder direct afhankelijk te zijn van andere subsidieaanvragen.

Een andere regeling waar je in 2025 gebruik van kunt maken, is de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Deze regeling maakt het mogelijk om eenmalig een bedrag van je winst af te trekken, afhankelijk van de hoogte van je investering. Wanneer je de KIA combineert met de EIA, kan het totale belastingvoordeel oplopen tot meer dan 70 procent. Dit maakt het investeren in zonnepanelen voor kleinere bedrijven fiscaal zeer aantrekkelijk.

Daarnaast zijn er nog de MIA en Vamil-regelingen: de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Deze worden vaak in combinatie toegepast. Met de MIA kun je tot 45 procent van de investeringskosten voor zonnepanelen aftrekken. De Vamil-regeling biedt de mogelijkheid om tot 75 procent van het investeringsbedrag op een zelf gekozen moment af te schrijven. Hierdoor kun je optimaal profiteren van rente- en liquiditeitsvoordeel, afhankelijk van de financiële situatie van je onderneming.

Tot slot blijft ook de salderingsregeling in 2025 voorlopig bestaan. Hoewel er eerder plannen waren om deze regeling geleidelijk af te bouwen, is dat voorlopig van de baan. Dat betekent dat ondernemers de stroom die ze met hun zonnepanelen opwekken maar zelf niet verbruiken, nog steeds kunnen terugleveren aan het elektriciteitsnet tegen een aantrekkelijke vergoeding. Deze regeling zorgt voor extra rendement op je zonne-installatie en is laagdrempelig in gebruik.

Ben je benieuwd voor welke regelingen jouw bedrijf in aanmerking komt of wil je ondersteuning bij de aanvraag? Bij ThomaZon helpen we je graag verder. Neem gerust contact met ons op voor advies of een vrijblijvende offerte. Op onze website vind je ook aanvullende informatie en handige blogs, zoals over laadpalen, zonnepanelen in de winter of hoe je kunt berekenen of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen.

Subsidies zonnepanelen 2025 aanvragen? ThomaZon helpt je graag!

Je bent nu volledig op de hoogte van de subsidiemogelijkheden voor zonnepanelen in 2025. Heb je nog vragen? Of kun je wel wat hulp of advies gebruiken bij (het voorbereiden van) de aanvraag van een van bovenstaande regelingen? Aarzel dan niet en neem contact met ons op. ThomaZon levert watt op!