Hoe werkt een omvormer?
De omvormer is een cruciaal onderdeel van elke zonnepanelen installatie. Maar wat doet zo’n omvormer eigenlijk? Hoe werkt een omvormer? En hoe wordt bepaald wat de juiste omvormer voor een installatie is?
Wat doet een omvormer?
Een omvormer, ook wel een inverter genoemd, is een apparaat dat wordt aangesloten op zonnepanelen en de gelijkstroom (DC) die de zonnepanelen genereren, omzet naar bruikbare wisselstroom (AC). De omvormer zorgt er dus voor dat de energie die zonnepanelen opwekken direct kan worden gebruikt om woningen of bedrijfspanden van stroom te voorzien.
Hoe werkt een omvormer?
Om de werking van een omvormer te begrijpen moet je eerst weten wat het verschil tussen wisselstroom en gelijkstroom is. Bij wisselstroom verandert de richting van de spanning constant. In Nederland verandert de richting met een frequentie van 50 keer per seconde, wat wordt aangegeven met 50 Hertz. Bij gelijkstroom vloeit de spanning altijd één richting op, net als bij een batterij. Een aanzienlijk simpeler principe, maar het heeft wel een nadeel. Gelijkstroom is namelijk niet in grote hoeveelheden en over grote afstanden te transporteren, terwijl dat met wisselstroom wel mogelijk is. Daarom maakt het elektriciteitsnet gebruik van wisselspanning, en hebben we dus een omvormer nodig om gelijkspanning om te zetten in bruikbare stroom.
De meeste omvormers zetten de gelijkspanning om in wisselspanning door gebruik te maken van een zogeheten wisselrichter (een brugschakeling met halfgeleiders). Vervolgens wordt de wisselspanning naar de gewenste spanning (bijvoorbeeld 230V) getransformeerd.
De meeste hedendaagse omvormers kunnen op het internet worden aangesloten en aan een mobiele app worden gekoppeld. Op die manier kun je bijhouden hoeveel energie je zonnepanelen op hebben gewekt.
Hoe kies je de juiste omvormer?
Er bestaan verschillende soorten omvormers. Om ervoor te zorgen dat de opgewekte gelijkstroom zo efficiënt mogelijk naar wisselstroom kan worden omgezet, is het belangrijk dat de omvormer wordt afgestemd op het totale vermogen van de zonnepanelen. Dit noemen we ook wel dimensioneren. Bij het selecteren van een omvormer voor een zonnepanelen installatie dient rekening te worden gehouden met:
- Het type zonnepanelen;
- De hoeveelheid zonnepanelen;
- Het totale vermogen van de zonnepanelen;
- De oriëntatie / richting van de zonnepanelen;
- Eventuele schaduwwerking.
Over het algemeen mag je ervan uitgaan dat hoe meer zonnepanelen er geïnstalleerd worden, hoe groter het vermogen van de omvormer moet zijn. Wanneer een bestaande installatie wordt uitgebreid met extra panelen, moet er in veel gevallen ook een nieuwe omvormer worden aangesloten.
Vond je dit een interresante blog? Lees dan ook eens over dat groene lampje van de omvormer, of hoe je zonnepanelen verwijderd!