Beste richting zonnepanelen

Wil je zonnepanelen monteren op het platte dak van je bedrijfspand? Dan zijn er een aantal keuzes die gemaakt moeten worden, waaronder de opstelling. Wat is nu de beste richting voor zonnepanelen? En met welke opstelling profiteer je van het beste rendement?

Beste richting zonnepanelen

Welke richting levert hoogste opbrengst van zonnepanelen op?

De beste richting voor zonnepanelen is natuurlijk het zuiden. Bij een zuid-opstelling (waarbij alle zonnepanelen richting het zuiden staan opgesteld) en een hellingshoek van 36o profiteer je van het beste rendement. Als dit in jouw situatie mogelijk is, dan zullen we dit dan ook vrijwel altijd adviseren. Er zijn echter situaties waarbij een exacte zuid-opstelling niet mogelijk is. Er kan dan bekeken worden of een zuidoost/zuidwest-opstelling wel kan; hierbij wordt een hellingshoek van ongeveer 25o gehanteerd. Het rendement ligt hierbij wat lager dan bij een exacte zuid-opstelling, maar kan alsnog heel interessant zijn.

Wat is de beste richting voor zonnepanelen als een zuid-opstelling niet mogelijk is?

Indien een zuidoost/zuidwest-opstelling ook niet het gewenste rendement oplevert (bijvoorbeeld bij daken die niet op het zuiden gericht zijn en/of een beperkt dakoppervlak hebben), dan kan er gekozen worden voor een oost-west opstelling. Hierbij worden twee rijen van zonnepanelen tegen elkaar aan geplaatst; de ene rij gericht op het oosten en de andere rij op het westen. Zonnepanelen in een duale opstelling, zoals dit ook wel genoemd wordt, leveren het meest op met een hellingshoek tussen de 10o en 13o. Een voordeel van een oost-west opstelling ten opzichte van een zuid-opstelling is dat je zo’n 30% meer zonnepanelen op hetzelfde dakoppervlak kwijt kunt. Dit komt doordat er twee rijen panelen direct naast elkaar gezet kunnen worden zonder dat ze in elkaars schaduw vallen. De opbrengst per zonnepaneel ligt op deze manier lager dan bij een exacte zuid-opstelling, echter is de opbrengst per vierkante meter juist hoger. Daarnaast is de opbrengst bij een oost-west opstelling consistenter, oftewel beter verspreid over de dag. Omdat terugleveren beperkt wordt, kan dit voor bedrijven mogelijk gunstiger zijn dan een zuid-opstelling waarbij je te maken hebt met een sterkere piek in de middaguren.

Meer weten over de beste richting van zonnepanelen?

Wil je weten wat in jouw situatie de beste richting van zonnepanelen is? Bij ThomaZon stellen we graag een legplan op maat op voor jouw onderneming, waarbij we altijd streven naar een maximaal rendement. Neem vandaag nog vrijblijvend contact op voor meer informatie!