Onderhoud zonnepanelen

Zonnepanelen hebben over het algemeen vrij weinig, tot geen onderhoud nodig. De onderhoud van de zonnepanelen hangt van diverse factoren af. Ten eerste moet er gekeken worden naar de hellingshoek. Bij een hoek van 30 graden of meer, zorgt de regen er grotendeels voor dat al het vuil er netjes afgespoeld wordt. Voor zonnepanelen onder een hoek van 15 graden, raden wij aan deze ieder jaar vrij te maken van vuil / oneffenheden. Zo zorg je voor een optimale opbrengst.

Voor zonnepanelen zonder helling (zonnepanelen op een plat dak), moeten vaker schoongemaakt worden. Je kunt simpelweg kijken of er veel rommel op de panelen ligt en je kunt dit met een ladder, of vanuit een dakraam, eraf vegen met een zachte bezem. 
 

Onderhoud zonnepanelen

Zonnepanelen schoonmaken

Het schoonmaken van een zonnepaneel is een simpel klusje. Over het algemeen kun je aan de glazenwasser vragen of hij dit mee wilt nemen (1x per jaar). Ook kun je zelf op het dak gaan en met een vochtig doekje, de zonnepanelen afnemen. Kijk hierbij goed naar bladeren, vogelpoep of andere ‘vlekken’ op de panelen. Deze zorgen ervoor dat het paneel minder zonne opbrengst krijgt, dus minder energie op kan wekken. Gebruik geen (agressieve)zeep-middelen voor het schoonmaken. Een simpel zacht microvezel doekje met warm water is voldoende. Schoonmaakmiddelen of harde schoonmaakmaterialen, kunnen de panelen wel beschadigen. 

Technisch onderhoud zonnepanelen

Naast het schoonmaken van zonnepanelen, is het technisch onderhoud ook belangrijk. Je wilt natuurlijk niet dat je zonnepanelen op het dak liggen, maar geen energie afgeven. Het makkelijkste is om via de app te controleren of de panelen hetzelfde opleveren als aan het begin van het jaar. Is dit niet meer het geval? Dan is er wellicht iets stuk. ThomaZon kan altijd helpen met het onderhoud van zonnepanelen. Bij technische storingen, kijken wij onder andere naar de kabels, koppelstukken, omvormers of paneelbreuken. ThomaZon zorgt voor vlekkeloos onderhoud aan jouw zonnepanelen! 

Bel vrijblijvend naar 0577-841988 of neem contact op via advies@thomazon.com.