Werken zonnepanelen in de winter

Wij krijgen vaak de vraag of zonnepanelen alleen in de winter werken. En het antwoord daarop is redelijk kort: Jazeker! Zonnepanelen werken in de winter. Vaak wordt gedacht dat zonnepanelen alleen werken met zon. Dit is echter niet helemaal waar. Zonnepanelen worden getriggerd door licht. Hoe meer ‘lichtproductie’, hoe meer opbrengst. Vanzelfsprekend is er in de zomer, meer zon, dus meer licht, dus meer opbrengst. 

 

In de winter is er echter ook gewoon licht, maar wel minder. Het gros van de opbrengst van zonnepanelen, wordt in de periode april - september opgewerkt. Dit gaat om zo’n 70% van de totale opbrengst. In de overige maanden wordt zo’n 30% opgewerkt van het totaal. Zonnepanelen leveren dus het gehele jaar watt op!

Werken zonnepanelen in de winter

Wanneer zonnepanelen plaatsen?

Zonnepanelen kunnen in principe altijd geplaatst worden, al werkt het in droge en windstille periodes beter. Er wordt toch op daken gewerkt en op hoogte staat er altijd meer wind. Ook wordt er gewerkt met elektronica, wat niet altijd lekker gaat met veel regen. Wij adviseren dan ook altijd na de winter, de zonnepanelen te laten plaatsen! Natuurlijk is het in de winter ook mogelijk, maar er is meer kans op ‘afzegging’, door gladde daken, regenval of veel wind.