Wat houdt salderen in?

Salderen is een veelgebruikte term in de zonnepaneel-wereld. Echter is het niet voor iedereen bekend wat ‘Salderen’ nou eigenlijk is en daar gaan wij vandaag verandering in brengen. Salderen is in normale mensentaal: het terugleveren van zonne-energie aan de leverancier, waardoor u geld kunt besparen / verdienen op uw energierekening. Wij gaan je vandaag meenemen in de exacte uitleg, hoe je kunt berekenen hoeveel je terugkrijgt en wat het kan opleveren! 

Wat houdt salderen in?

Hoe werkt salderen

Om te kunnen salderen, is het natuurlijk eerst van belang dat je zonnepanelen in bezit heeft, maar dat spreekt redelijk voor zich. Salderen, ofwel het terugleveren van energie, heeft wel enkele eisen waaraan voldaan moet worden, voordat er geld ‘verdiend’ kan worden. Je dient allereerst de zonnepanelen aan te melden bij de leverancier, of via bijvoorbeeld de landelijke website ‘Energieleveren.nl’. Deze website bespreekt het vervolgens met de leverancier. Zonder aanmelding, kan er niet ‘teruggeleverd’ worden, dus het is van belang om dit te doen, zodra de zonnepanelen aangesloten zijn. 

Wat is er nodig om te salderen

Naast de vaste benodigdheden zoals de panelen en de aanmelding bij de leverancier, moet er ook gekeken worden om de huidige meter & aansluiting geschikt zijn. ThomaZon ondersteunt hier natuurlijk in. Het vaakst voorkomende ‘probleem’, is dat de aansluiting niet ‘zwaar’ genoeg is. Het kan zijn, bij veel zonnepanelen, dat hier dus een kleine aanpassing in dient te komen. Ben je niet zeker of jouw aansluiting goed genoeg is? Neem gerust vrijblijvend contact op! 

Hoeveel verdien je met salderen

Hoeveel je verdient met het salderen, hangt dus af van de opbrengst van je zonnepanelen. Wij kunnen hiervoor een rekenvoorbeeld laten zien. Stel je voor de opbrengst van je zonnepanelen is 5000 kWh. Dat wordt vervolgens verrekend met je eigen verbruik. Als je eigen verbruik 2000 kWh is, heb je dus 3000 kWh over om ‘terug te leveren’. De vergoeding hiervan is afhankelijk van de afspraken die jij met je leverancier maakt. Mocht je echter meer dan de 5000 kWh verbruiken, dien je alsnog te betalen voor je energie.

Ben je benieuwd of energie salderen interessant kan zijn voor jouw agrarisch bedrijf, utiliteitsgebouw of een groot plat / schuin dak? Neem gerust contact op. Wij geven vrijblijvend en op-maat-gemaakt advies!