Wat is een power optimizer of micro-omvormer?

Een Power Optimizer of een Micro Omvormers zijn tools die je in kunt zetten, om meer opbrengst uit zonnepanelen te halen. Normaliter worden zonnepanelen gemonteerd met een stringomvormer. Zonnepanelen met een stringaansluiting, werken hetzelfde als een kerstboomverlichting. Iedereen kent dat wel: 1 lampje doet het niet meer, en gelijk dient de hele string vervangen te worden. Datzelfde idee heb je bij zonnepanelen. 

Stel je voor dat er gedurende de dag, op enkele zonnepanelen veel schaduw zit. Dit zou de opbrengst drastisch kunnen verlagen, omdat alle zonnepanelen luisteren naar dit ‘schaduw-paneel’. Hierdoor wordt de opbrengst van alle zonnepanelen dus minder, maar dat is op te lossen! 
 

Wat is een power optimizer of micro-omvormer?

Zonnepanelen met micro-omvormer

Met een zogenaamde micro omvormer of een power optimizer, zorg je ervoor dat alle zonnepanelen, zelfstandig energie opwekken. De micro-omvormer wordt per paneel geplaatst. Hierdoor hebben de overige zonnepanelen, geen last van het ‘schaduw-zonnepaneel’.  Met micro-omvormers wordt er een omvormer per paneel geplaatst achter het paneel. Een alternatief is een aansturing en optimalisatie per paneel met een centrale omvormer met power optimizers. Achter elk zonnepaneel zit dan een zogenaamde MPP tracker die de opbrengst per paneel maximaliseert. De gelijkstroom wordt dan, net als bij stringomvormers, pas omgezet naar wisselstroom bij een centrale omvormer. Zo wordt de opbrengst per paneel geoptimaliseerd. Een ander voordeel van deze oplossing is dat je per paneel kan monitoren.

Is een power optimizer / micro omvormer verplicht bij zonnepanelen?

Nee, de power optimizers of micro omvormers zijn zeker niet verplicht. Je dient alleen wel rekening te houden met het feit dat de opbrengst, zo hoog is als het slechtst presterende paneel. Bij daken die geen last hebben van schaduwvorming, zal dit dus vaak niet nodig zijn. Als er sprake is van meerdere legrichtingen, of variabele schaduwvorming, is het zeker aan te raden om gebruik te maken van een micro omvormer. Wij kunnen je altijd gratis adviseren of het nuttig zal zijn om een micro omvormer of power optimizer te gebruiken, bij de montage van de zonnepanelen. 

Naast de verbeterde opbrengst, zijn zonnepanelen met een power optimizer, ook vaak iets veiliger. Als bijvoorbeeld de AC-spanning (zekering in meterkast) uitvalt, schakelt de optimizer automatisch de bedrading van de zonnepanelen uit. Hierdoor is het veiliger voor eventuele montageploegen of onderhoudsmannen. 

Wilt je meer weten over het gebruik van een power optimizer of een micro omvormer bij het leggen van zonnepanelen? Neem dan vrijblijvend contact op met ThomaZon, of vraag direct een offerte aan!

Vond je het een leuke blog? Lees dan ook eens 1 van onze andere blogs!