Zonnepanelen op schuin dak

Heb je een bedrijfspand met een schuin dak en wil je hier zonnepanelen op laten plaatsen? Dan is het belangrijk dat er eerst een legplan wordt gemaakt waarbij alle relevante omgevingsfactoren in acht zijn genomen. Hieronder belichten we kort de belangrijkste aandachtspunten bij het plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak.

Zonnepanelen op schuin dak

Zonnepanelen op schuin dak plaatsen? Hier moet je op letten

Dakbedekking
Om het juiste montage materiaal te bepalen moet er rekening te worden gehouden met het type dakbedekking; niet alle montagesystemen zijn voor geschikt voor elk type dakbedekking.

Schaduwen
Eventuele obstakels die zich op of in de nabijheid van het dak bevinden (zoals dakramen, schoorstenen en ventilatie-units) kunnen voor schaduwwerking zorgen en dienen daarom eerst in kaart te worden gebracht.

Dakbelasting
Niet elk schuin dak is geschikt voor zware constructies. Het is daarom zaak om de staat van het dak te controleren en de maximale dakbelasting te berekenen. In sommige gevallen blijkt het noodzakelijk om eerst onderhoud aan het dak te laten plegen alvorens men kan overgaan tot de installatie van zonnepanelen.

Zonnepaneel-formaat
Op basis van het dakoppervlak en eventuele obstakels kan een zonnepaneel-formaat geselecteerd worden. Alle zonnepanelen op een schuin dak moeten van hetzelfde formaat te zijn.

Opstelling
Afhankelijk van het type dakbedekking, eventuele schaduwwerking en het gewenste zonnepaneel-formaat kan er gekozen worden voor een portrait of landscape opstelling.

Hellingshoek
De beste hoek voor zonnepanelen op een schuin dak ligt tussen de 30o en 35o – hiermee profiteer je van het beste rendement. Indien dit niet mogelijk is kan er voor een kleinere of grotere hellingshoek worden gekozen – zolang deze tussen de 15o en 55o blijft kan er in veel gevallen nog voldoende rendement worden behaald.

Tot slot
Wil je meer weten over de mogelijkheden van zonnepanelen op een schuin dak? Neem dan contact op met ThomaZon! Wij zijn gespecialiseerd in het monteren van zonnepanelen voor de utiliteitsbouw en agrarische sector en kunnen je van een deskundig advies op maat voorzien.