Zonnepanelen en asbest dak
In de vorige eeuw werd er nog op grote schaal asbest verwerk in de bouwmaterialen. Asbest is een verzameling van mineralen, welke bestaan uit heel veel kleine vezels. Het is een sterk, betrouwbaar en vooral betaalbaar materiaal. Eind van deze eeuw zijn wij erachter gekomen dat het echter schadelijk kan zijn, als deze kleine vezels ingeademd worden. Helaas zijn er nog veel daken van vooral ‘oudere’ gebouwen, die asbest bevatten. Vandaag gaan we meer vertellen over de combinatie tussen zonnepanelen en asbest daken. Dus mocht je een dak hebben die asbest bevat, of zonnepanelen gelegd hebben op een asbest dak, lees dan vooral door!
Asbest & Zonnepanelen. Geen perfecte combinatie.
Bij het plaatsen van zonnepanelen op een dak, is het altijd van belang om te onderzoeken of er (een kans op) asbest aanwezig is. Zonnepanelen mogen niet geplaatst worden op een asbestdak. De regering wilt de asbest ook verwijderd hebben waar mogelijk en heeft hier diverse subsidies beschikbaar voor gesteld. Momenteel is er geen subsidie-mogelijkheid vanuit de overheid voor het verwijderen van asbest en het plaatsen van zonnepanelen. Echter is het vanuit gezondheidsperspectieven zeker niet aan te raden om zonnepanelen te leggen, mochten er twijfels omtrent asbest zijn. Laat dit vooraf altijd onderzoeken en keuren, aangezien er asbest vrij komt bij het plaatsen van de panelen. Dit is omdat de bevestigingen van de montagematerialen, aan het dak worden vastgemaakt.
Asbest & daken, waar rekening mee te houden?
Als je dus weet dat er asbest in je dak zit, kun je simpelweg geen zonnepanelen plaatsen. Om dit te onderzoeken, kun je diverse onderzoeken afnemen. Je hebt simpelweg vier verschillende onderzoeken om erachter te komen of je asbest in je dak hebt.
1: Type A asbestonderzoek is een diepgaande scan van alle zichtbare asbest of met asbest besmette spullen. De experts hanteren licht gereedschap om alles door te lichten, vaak in het kader van een sloopmelding.
2: Type B asbestonderzoek focust op goed vastzittende toepassingen. Hier speuren ze naar niet direct zichtbare asbestbronnen, vaak als aanvulling op het eerste onderzoek.
3: Type 0 asbestonderzoek is de move voor een risicobeoordeling volgens de NEN-2991 norm. De onderzoekers checken of er in een actief gebouw blootstellingsrisico is. Niet de juiste keuze als je een sloopmelding wilt doen.
4: Type G asbestonderzoek is een uitgebreide toevoeging op Type A. De onderzoekers beoordelen de risico's in de gebruikscontext en stellen op basis hiervan een asbestbeheersplan op. Handig als je wilt weten hoe je met asbesthoudende zaken moet omgaan zonder ze te verwijderen.
Asbest en zonnepanelen regelingen
De laatste bekende regeling voor het verwijderen van asbest en het plaatsen van zonnepanelen, was de ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’ regeling. Deze subsidie is van 2016 tot 2020 actief geweest. Het ministerie van van Infrastructuur en Waterstaat wordt er hard gewerkt aan een nieuwe regeling, zodat landelijk asbest gesaneerd kan worden door bekostiging van de overheid. ThomaZon is altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, dus neem gerust contact op om te kijken welke mogelijkheden er zijn. Ook hebben wij diverse partners waarmee wij samenwerken, om op een voordelige manier asbest te saneren en tegelijkertijd uw dak te voorzien van energie-opwekkende zonnepanelen.
Heb jij asbest in je dak maar twijfel je toch over zonnepanelen? Neem direct contact op met ThomaZon. Wij bespreken graag alle mogelijkheden met je, zonder dat het onveilig wordt.
Vond je het een leuke blog? Lees dan ook eens 1 van onze andere blogs!