Stroom opslaan thuis of op je bedrijf

Je haalt het meest uit je zonnepanelen wanneer je de stroom die je zelf opwekt direct kunt gebruiken. Dat is echter niet altijd mogelijk. De oplossing: stroom opslaan zodat je het later zelf kunt gebruiken. Dit is zowel voor particulieren als bedrijven heel interessant!

Stroom opslaan thuis of op je bedrijf

Wat zijn de voordelen van stroom opslaan?

Zonne-energie opslaan biedt meerdere voordelen:

•    Een hoger rendement op je zonnepanelen
Overtollige stroom terugleveren zal binnen enkele jaren niet meer aantrekkelijk zijn omdat de salderingsregeling gaat verdwijnen. Des te meer reden om de energie van je zonnepanelen zelf te gebruiken.

•    Lagere energiekosten
Hoe meer van je zelf opgewekte stroom je zelf kunt verbruiken, hoe minder je hoeft af te nemen en hoe lager je energierekening wordt. Er zijn al veel bedrijven die volledig in hun eigen stroombehoefte voorzien – dat is ook voor je onderneming mogelijk!

•    Ontlasting van het elektriciteitsnet
Op veel plekken in Nederland is er al sprake van overbelasting van het elektriciteitsnet. Door je eigen groene stroom op te slaan hoeft je niet terug te leveren en helpt je het elektriciteitsnet te ontlasten.

Hoe kan ik zelf opgewekte stroom opslaan?

Wil je de met je zonnepanelen opgewekte stroom opslaan op je bedrijf of thuis, dan heb je verschillende mogelijkheden. Hieronder lichten we deze kort toe.

Thuisbatterij

De meest voor de hand liggende methode om stroom op te slaan is door een thuisbatterij te installeren. De door je zonnepanelen opgewekte stroom die je niet direct zelf verbruikt, wordt dan automatisch opgeslagen in de thuisbatterij. Op momenten dat je zonnepanelen niet (voldoende) stroom opwekken, kun je alsnog je eigen groene stroom gebruiken.  

Wateraccu

Het is ook mogelijk om je warmtepomp of elektrische boiler als ‘batterij’ te gebruiken. In dat geval wordt de overtollige zonnestroom niet opgeslagen als elektriciteit, maar als warm water. We spreken dan ook wel van een wateraccu. Veel moderne warmtepompen beschikken over een functie waarmee je zelf kunt bepalen wanneer het water verwarmd wordt. Deze kun je inschakelen wanneer je zonnepanelen meer energie genereren dan je op dat moment nodig heeft. 

Slimme laadpaal

Beschik je over een of meerdere elektrische bedrijfsauto’s? Slimme laadpalen installeren is dan zeker aan te raden. Een slimme laadpaal biedt namelijk de mogelijkheid om alleen op te laden met de overtollige stroom van je zonnepanelen. Ook goed om te weten is dat steeds meer elektrische auto’s al bidirectioneel kunnen laden, wat betekent dat je de accu van deze auto’s als thuisbatterij kunt gebruiken.  

Buurtbatterij

Een buurtbatterij is een grote batterij waar meerdere huishoudens in een wijk op worden aangesloten. De batterij wordt opgeladen met de overtollige zonnestroom van de huishoudens, welke vervolgens door andere aangesloten huishoudens kan worden afgenomen. Er zijn al meerdere buurtbatterijen die hele wijken zelfvoorzienend maken op het gebied van elektriciteit, en er worden steeds meer soortgelijke initiatieven voor zakelijke verbruikers opgezet. Zijn er in je buurt meerdere ondernemers die zonnepanelen hebben? De kans is groot dat zij ook graag hun zelfverbruik willen verhogen. Samenwerken is dan een hele goede oplossing. Bedrijventerreinen lenen zich bijvoorbeeld uitstekend voor een buurtbatterij!

Meer weten over stroom opslaan op je bedrijf?

Neem contact op met ThomaZon voor meer informatie over de mogelijkheden of een deskundig advies op maat.