Slimme zonnepanelen
Zonnepanelen maken het mogelijk om gebruik te maken van de gratis energie van de zon. Ze hebben echter wel een groot nadeel: de meeste stroom wordt opgewekt op tijden dat je zelf geen of nauwelijks elektriciteit verbruikt. De overtollige stroom wordt bij veel huishoudens nog teruggeleverd aan het stroomnet, maar dat is niet ideaal. Hieronder leggen we uit waarom slimme zonnepanelen een goed idee zijn, hoe ze werken en hoe ze ervoor zorgen dat je de stroom die je opwekt zoveel mogelijk zelf kunt gebruiken.
Waarom kiezen voor slimme zonnepanelen?
Voor het terugleveren van je zelf opgewekte stroom betaal je terugleveringskosten. Deze worden nu nog verrekend met je eigen verbruik (salderen). Echter zal de salderingsregeling de komende jaren worden afgebouwd en uiteindelijk geheel worden afgeschaft. Het is daarom slim om nu al je stroomproductie en verbruik op elkaar af te stemmen en je zelfverbruik te optimaliseren middels slimme zonnepanelen. Op die manier verhoog je het rendement van je zonnepanelen én draag je bij aan de ontlasting van het stroomnet.
Hoe werken slimme zonnepanelen?
Wanneer we spreken over slimme zonnepanelen, dan hebben we het in feite over het slim aansturen van zonnepanelen. Dit kan gewoon met je huidige zonnepanelen. Wel moeten we eerst:
1. De (verwachte) opbrengst van je zonnepanelen berekenen;
2. Je stroomverbruik in kaart brengen;
3. Een slimme meter installeren, zodat je inzicht hebt in hoeveel elektriciteit er in en uit de woning stroomt.
Vervolgens kun je geleidelijk verschillende componenten en technieken implementeren die je zelfverbruik verhogen.
Op welke manieren kun je zonnepanelen slim aansturen?
Zonnepanelen slim aansturen kan gerealiseerd worden door het:
Installeren van slimme stekkers en stekkerblokken
Slimme stekkers, ook wel smart stekkers of wifi-stekkers genoemd, zijn schakelaars die tussen een stopcontact en een apparaat geplaatst kunnen worden. Ze maken via wifi verbinding met je smartphone. Op die manier kun je altijd en overal het aangesloten apparaat in- en uitschakelen. Zo kun je bijvoorbeeld de wasmachine aanzetten als je niet thuis bent op een zonnige dag.
Plaatsen van slimme verbruikers
Er komen steeds meer slimme witgoed apparaten op de markt die op afstand kunnen worden aangestuurd, zonder dat je hiervoor een slimme stekker nodig hebt. Is je wasmachine, droger of vaatwasser aan vervanging toe, dan is het zeker aan te raden om voor een slim exemplaar te kiezen.
Opslaan van stroom in een thuisbatterij
Wanneer je op zonnige dagen meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt, kun je de overtollige zonne-energie opslaan in een thuisbatterij. Zo kun je ’s avonds en op donkere dagen alsnog gebruik maken van je zelf opgewekte zonnestroom.
Opladen van elektrische voertuigen
Het opladen van elektrische (brom)fietsen is een stuk goedkoper wanneer je dit met groene stroom kunt doen. Heb je een elektrische auto, dan maakt een slimme laadpaal het mogelijk om deze met je zelf opgewekte stroom op te laden. Meerdere laadpalen installeren is voor bedrijven extra interessant.
Instellen van prioriteiten
Slimme zonnepanelen bieden je een optimale controle over je stroomverbruik. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat de opgewekte stroom eerst wordt gebruikt om een wasje te draaien, en vervolgens om de accu van je elektrische fiets op te laden.
Tot slot
Zonnepanelen slim aansturen begint met het inzichtelijk maken van je opbrengst en verbruik. Vervolgens kun je geleidelijk componenten toe gaan voegen om je zelfverbruik te optimaliseren. Het is niet iets dat van de ene op de andere dag gerealiseerd is. Maar als je nu alvast begint met de integratie van componenten, ben je goed voorbereid op de toekomst!