Waar moet je op letten bij aanschaf van zonnepanelen?
Wil je zonnepanelen aanschaffen zodat je kunt profiteren van de gratis energie van de zon? Dan wil je natuurlijk wel verzekerd zijn van een maximaal rendement. Dat betekent dat je niet zomaar willekeurige zonnepanelen kunt laten plaatsen. Als specialist in zonnepanelen voor de agrarische sector en utiliteitsbouw legt ThomaZon graag uit wat de belangrijkste punten zijn om op te letten bij de aanschaf van zonnepanelen.
Belangrijke aandachtspunten bij de aanschaf van zonnepanelen
#1. Oriëntatie van het dak
De oriëntatie van het dak is bepalend voor de opstelling van de zonnepanelen. Een zuid-opstelling levert het hoogste rendement per paneel op. Bij een oostwest-opstelling is de opbrengst per paneel wat lager, maar daar staat wel tegenover dat u meer panelen op hetzelfde dakoppervlak kwijt kunt omdat de panelen dan strak tegen elkaar geplaatst kunnen worden.
#2. Schaduwvorming
Bij het maken van een legplan dient rekening te worden gehouden met eventuele obstakels op het dak, zoals schoorstenen en afvoer- en ventilatiekanalen, maar ook bomen en gebouwen rondom het dak. Wanneer een zonnepaneel in de schaduw van zo’n obstakel komt te liggen resulteert dit in een lagere opbrengst – wat betekent dat alle panelen in dezelfde string minder opbrengen.
#3. Dakoppervlak
Je kunt niet zomaar je je hele dak volgooien met zonnepanelen. Er moet altijd een bepaalde afstand worden aangehouden tussen de dakranden en de zonnepanelen – de zogeheten no-go zone. Het aanhouden van zo’n no-go zone is voornamelijk van belang omdat de windbelasting langs de dakranden veel hoger is. Daarnaast moet er altijd een looproute worden vrijgehouden voor onderhoudswerkzaamheden.
#4. Dakbelasting
Bij platte daken (vooral als het gaat om verouderde dakconstructies) is het extra belangrijk om rekening te houden met de maximale dakbelasting. De zonnepanelen moeten namelijk van voldoende ballast voorzien worden om te voorkomen dat ze bij storm verschuiven of zelfs van het dak waaien. Het mag ook weer niet te veel ballast zijn, omdat anders het dak kan beschadigen. Daarbij moet het gewicht optimaal over het dak worden verdeeld.
#5. Subsidiemogelijkheden
Om bedrijven te stimuleren tot het investeren in duurzame oplossingen, heeft de overheid verschillende subsidieregelingen in het leven geroepen. De meest bekende zijn de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) en de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Agrariërs en ondernemers in de utiliteitsbouw kunnen profiteren van de Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++). Met de Energie Investeringsaftrek (EIA) kun je daarnaast van een aantrekkelijk fiscaal voordeel profiteren.