Hoeveel stroom levert een zonnepaneel op

Het aantal zonnepanelen in Nederland wordt met de dag meer. In 2021 en 2022 zijn evenveel zonnepanelen geplaatst als de 10 jaar daarvoor. Het gebruik van zonnepanelen wordt eerder regel, dan uitzondering en dat snappen wij wel! Het is ten eerste goed voor de planeet, maar ook goed voor de portemonnee. De afgelopen jaar zijn er steeds meer zonuren en wordt de opbrengst van zonnepanelen steeds hoger. Maar hoeveel stroom levert een zonnepaneel eigenlijk op? Vandaag gaan wij je iets meer vertellen over de rendementen van zonnepanelen en hoeveel het oplevert.

Hoeveel stroom levert een zonnepaneel op

Rendement van zonnepanelen

Allereerst is het altijd goed om te onthouden, dat wij voor deze blog het gemiddelde nemen. Op dagen met meer zonuren, zoals in de zomer, zal de opbrengst altijd hoger liggen dan in bijvoorbeeld de winter, waar minder zonuren per dag zijn. In Nederland moet je de hoeveelheid Wattpiek met 0.85 vermenigvuldigen om het aantal kWh wat een zonnepaneel opwekt te achterhalen. Als wij kijken naar een gemiddeld zonnepaneel, hebben deze vaak een vermogen van zo’n 370Wp. Een simpele rekensom, leert ons dus dat een zonnepaneel zo’n 315kWh per jaar oplevert. 

Wat levert een zonnepaneel op?

Als je dan kijkt naar 10 zonnepanelen, krijg je hier dus 3150kWH per jaar voor terug. Een gemiddeld huishouden, verbruikt zo’n 3500 kWh per jaar. Je zou dus met 10 zonnepanelen, al een groot deel van de lasten kunnen verlagen. Natuurlijk is dit volledig afhankelijk van het gebruik van je gezin. Als je alleen woont, zal je met 10 zonnepanelen waarschijnlijk volledig uit de kosten zijn. Heb je een groot gezin en staat je hottub de hele dag aan? Dan kom je waarschijnlijk tekort. Een zonnepaneel levert dus zo’n 315kWh per jaar op. Dan kan je ook direct je terugverdientijd gaan berekenen. Hier schreven wij ook al eerder een blog over, dus lees gerust verder! 

Meer informatie over het rendement van zonnepanelen?

Wil je meer weten over jouw persoonlijke situatie en of zonnepanelen een goede investering zijn voor jouw bedrijfspand of boerderij? Neem dan gerust contact op met ThomaZon. Wij helpen je graag verder met een op-maat-gemaakte berekening over het rendement van de zonnepanelen en de terugverdientijd! Je kunt er ook voor kiezen om je zonne energie op te slaan