Zonnepanelen op plat dak

Ben jij ondernemer en overweeg je om zonnepanelen op een plat dak te plaatsen? Als specialist op het gebied van zonnepanelen montage voor bedrijven informeert ThomaZon je graag over de mogelijkheden.
 

Zonnepanelen op plat dak

Hoe zonnepanelen op een plat dak bevestigen? 

Een groot voordeel van zonnepanelen op een plat dak plaatsen is dat er meer flexibiliteit is dan bij zonnepanelen op een schuin dak. Door bij het opstellen van het legplan rekening te houden met windrichtingen en hellingshoeken is het mogelijk om een ideale situatie te creëren, zodat je straks van het beste rendement kunt profiteren. Zonnepanelen op een plat dak dienen altijd in een hellingshoek van 10o tot 30o te worden geplaatst. Doordat ze niet plat tegen het dak aanliggen, zoals bij hellende daken het geval is, vangen ze meer wind. Daarom moet de constructie van ballast worden voorzien om te voorkomen dat de panelen bij storm verschuiven of zelfs van het dak waaien. We gebruiken voor zonnepanelen op een plat dak dan ook ander montage materiaal dan voor zonnepanelen op een schuin dak. 

Welke hoek voor zonnepanelen op een plat dak?

Welke hoek voor zonnepanelen op een plat dak het meest ideaal is, hangt af van de opstelling. Je profiteert van het hoogste rendement wanneer de zonnepanelen in een zuid-opstelling gemonteerd kunnen worden, idealiter in een hoek van zo’n 30o. Om te voorkomen dat de zonnepanelen in elkaars schaduw terecht komen, kunnen ze niet al te dicht op elkaar worden geplaatst. Is een precieze zuid-opstelling niet mogelijk is maar een opstelling richting het zuidoosten of zuidwesten wel? Dan is een hellingshoek van 25o het beste. Het rendementsverlies per paneel is dan nog minimaal. In bepaalde gevallen kan echter ook worden gekozen voor een oost-west opstelling. Hierbij worden de panelen in een hoek van 10o tot 13o tegen elkaar aan gemonteerd, met de ene rij op het westen gericht en de andere rij op het oosten. De opbrengst per paneel is dan lager, maar daar staat weer tegenover dat je meer zonnepanelen kwijt kunt op hetzelfde dakoppervlak. Denk ook eens aan het opslaan van zonne energie

Tot slot
Zoals je merkt is er geen one-size-fits-all methode voor het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak of voor bedrijfspanden. Daarom stellen we bij ThomaZon voor elk project een maatwerk legplan op, waarbij we rekening houden met onder andere de oriëntatie van het dak en het dakoppervlak. Op die manier zorgen we dat jij straks alles uit je zonnepanelen kunt halen!