Welke richting zonnepanelen?

Wanneer je van plan bent om te investeren in zonnepanelen, dan wil je natuurlijk wel verzekerd zijn van het hoogst mogelijke rendement. Dat lukt alleen wanneer er goed wordt gekeken naar in welke richting de zonnepanelen kunnen worden gepositioneerd om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen. Hieronder beschrijven we korte welke richting voor zonnepanelen ideaal is en welke hellingshoek het meeste opbrengt.

Welke richting zonnepanelen?

In welke richting leveren zonnepanelen het meest op?

Wanneer het mogelijk is om zonnepanelen op het zuiden te richten, dan profiteer je van het hoogste rendement. Omdat bij een zuid-opstelling een relatief hoge hellingshoek wordt gehanteerd, moeten de panelen wel wat verder uit elkaar worden geplaatst om te voorkomen dat ze in elkaars schaduw terecht komen. Een exacte zuid-opstelling is echter niet in alle gevallen mogelijk. We kijken dan of een opstelling richting het zuidoosten of zuidwesten wel kan. Bij zonnepanelen op platte daken kan ook worden gekozen voor een oostwest opstelling. Daarbij worden de panelen tegen elkaar aan geplaatst - de ene string zonnepanelen op het westen gericht, de andere string op het oosten. Hoewel de opbrengst per zonnepaneel lager is bij een oostwest opstelling, blijft de schaduwwerking dankzij de kleinere hellingshoek tot een minimum beperkt. Dat betekent dat u meer zonnepanelen op hetzelfde dakoppervlak kwijt kunt.

In welke hoek moeten zonnepanelen geplaatst worden?

Naast de oriëntatie van het dak en in welke richting zonnepanelen geplaatst kunnen worden, is ook de hellingshoek van de zonnepanelen bepalend voor de opbrengst. In welke hoek zonnepanelen het beste geplaatst kunnen worden, is afhankelijk van de gekozen opstelling. Een goede zonnepaneel installateur adviseert hier altijd in! 

- Zonnepanelen op zuiden (zuid-opstelling): Ideale hellingshoek van 36o

- Zuidoost/zuidwest opstelling: Ideale hellingshoek van 25o

- Oostwest opstelling: Ideale hellingshoek tussen de 10o en 13o

Tot slot

Zelfs wanneer er een exacte zuid-opstelling geen optie is, kun je alsnog flink besparen met zonnepanelen. Als specialist in zonnepanelen voor de utiliteitsbouw en agrarische sector stellen we bij ThomaZon voor elk project een legplan op maat op. Daarbij kijken wij onder andere naar Landscape of Portrait Montage. Daarbij streven we altijd naar maximale efficiëntie en het meest aantrekkelijke rendement. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie!