Zonnepanelen in serie of in parallel installeren

Voordat we overgaan tot zonnepanelen monteren moeten er behoorlijk wat keuzes worden gemaakt. Een van die keuzes betreft de manier waarop de zonnepanelen worden aangesloten. Op platte daken kunnen we de zonnepanelen in serie of in parallel installeren. Maar wat zijn nu de verschillen hiertussen? En wanneer kies je voor welke aansluitmethode?

Zonnepanelen in serie of in parallel installeren

Wat is een parallelschakeling voor zonnepanelen?

Wanneer zonnepanelen in parallel geïnstalleerd worden, dan werken alle zonnepanelen onafhankelijk van elkaar. Dat is ideaal voor daken die met wisselende schaduwwerking te maken hebben. Op het moment dat een aantal van de panelen in de schaduw vallen en dus minder opbrengen, heeft dat geen invloed op de opbrengst van de andere zonnepanelen. Nadeel van deze aansluitmethode is dat alle zonnepanelen individueel op de omvormer aangesloten dienen te worden, waardoor de installatiekosten hoger liggen dan bij serie geschakelde zonnepanelen. 

Wat is een serieschakeling voor zonnepanelen?

Zonnepanelen in een serie geschakeld PV-systeem zijn allemaal met elkaar verbonden. Dat betekent dat ze allemaal dezelfde opbrengst leveren. Dat is gunstig, tenzij een van de panelen in het systeem om wat voor reden dan ook minder presteert dan de bedoeling is. Een serie geschakeld systeem is namelijk net zo sterk is als de zwakste schakel (het paneel met de minste opbrengst) – als één paneel minder oplevert, brengen de andere panelen ook minder op. Daar staat dan wel weer tegenover dat de installatiekosten van zonnepanelen in serie lager liggen dan wanneer er voor een parallelschakeling wordt gekozen. 

Wanneer zonnepanelen in serie of in parallel installeren?

In situaties waar geen obstakels op of nabij het dak aanwezig zijn schaduwen op een deel van de panelen kunnen werpen, wordt er doorgaans gekozen voor serie geschakelde zonnepanelen. Op daken waar wel sprake is van schaduwwerking kiest men in de meeste gevallen voor parallel geschakelde zonnepanelen. 

Meer weten over aansluitmethodes voor zonnepanelen?

Neem gerust contact op met ThomaZon voor meer informatie over zonnepanelen op een bedrijfspand. Onze ervaren specialisten berekenen graag voor je of zonnepanelen in serie of in parallel installeren voor jou het beste rendement oplevert en kunnen je van een deskundig advies op maat voorzien.