Zonnepanelen verplaatsen

Zakelijke zonnepanelen zijn een slimme investering voor agrariërs en ondernemers. Zoals je kunt lezen in onze blogpost Hoe lang gaan zonnepanelen mee? hebben ze ook een behoorlijk lange levensduur. Maar wat als je op een gegeven moment naar een ander (bedrijfs)pand gaat verhuizen? Kun je dan je zonnepanelen verplaatsen naar het nieuwe onderkomen? En zo ja, is dat wel een goed idee?

Zonnepanelen verplaatsen

Kun je zonnepanelen verplaatsen?

Het antwoord op deze vraag is simpel: ja, zonnepanelen verplaatsen is mogelijk. In principe kan het hele systeem worden losgekoppeld, gedemonteerd en elders weer geïnstalleerd worden. Maar dat het verplaatsen van zonnepanelen kan, betekent niet dat het in elke situatie aan te raden is. Het kan namelijk aantrekkelijker zijn om de zonnepanelen te laten liggen.

Wat zijn de nadelen van zonnepanelen verplaatsen?

Het zijn vooralsnog voornamelijk particulieren die hun zonnepanelen meenemen als ze naar aan andere woning verhuizen. Voor agrariërs en bedrijven kúnnen er namelijk nogal wat nadelen zitten aan het verplaatsen van zonnepanelen:

Hoe meer zonnepanelen, hoe meer geld het verplaatsen kost

De kosten van zonnepanelen verplaatsen kunnen al snel zo’n €50 per paneel kosten. Daar komt bij dat de installatie na de verhuizing mogelijk ook opnieuw door een erkend bedrijf gekeurd dient te worden. Laat dus altijd eerst een berekening maken van hoeveel het verplaatsen van zonnepanelen op een bedrijfspand je gaat kosten, en onderzoek of het niet goedkoper is om simpelweg nieuwe panelen te laten plaatsen.

Nieuwe zonnepanelen leveren mogelijk meer rendement op

De technologische ontwikkelingen en innovaties in de zonnepanelen branche volgen elkaar in een rap tempo op. Is het PV-systeem alweer een paar jaar oud? Dan zou het best kunnen dat je met nieuwe zonnepanelen een hoger rendement kunt behalen – of dat ze nu simpelweg goedkoper in aanschaf zijn.

De garantie kan komen te vervallen

Veel leveranciers en installateurs van zonnepanelen hanteren garantievoorwaarden waarin staat dat de garantie op de zonnepanelen en/of de montagematerialen bij verplaatsing komt te vervallen. Wil je zonnepanelen verwijderen, kijk dit dan eerst goed na!

Een pand met zonnepanelen is meer waard

Wanneer het huidige pand verkocht wordt, dan is het (net als bij particuliere koopwoningen) aanzienlijk meer waard wanneer het met zonnepanelen wordt aangeboden. In veel gevallen is het financiële voordeel zelfs hoger dan het totale bedrag dat je in de zonnepanelen geïnvesteerd hebt. Dan is het dus veel aantrekkelijker om de zonnepanelen te laten liggen en mee te verkopen.

Het PV-systeem is niet altijd geschikt voor het nieuwe dak

Als het daktype, het oppervlak van het dak of de maximale dakbelasting sterk afwijken, dan kan het zijn dat het PV-systeem van het oude dak niet geschikt is voor installatie op het nieuwe dak.

Meer weten over zonnepanelen verplaatsen?

Ben je benieuwd of zonnepanelen verplaatsen naar een nieuwe locatie in jouw geval de beste en meest voordelige keus is? Neem dan gerust contact op met ThomaZon voor een deskundig advies op maat.