Zonnepanelen verplaatsen

Zakelijke zonnepanelen zijn een slimme investering voor agrariërs en ondernemers. Zoals je kunt lezen in onze blogpost hoe lang gaan zonnepanelen mee? hebben ze ook een behoorlijk lange levensduur. Maar wat als je op een gegeven moment naar een ander (bedrijfs)pand gaat verhuizen? Kun je dan je zonnepanelen verplaatsen naar het nieuwe onderkomen? En zo ja, is dat wel een goed idee? Wij gaan je vandaag alles vertellen over het (tijdelijk) verhuizen van je zonnepanelen, voor bijvoorbeeld dakrenovatie, herstel of verhuizing naar een ander pand. 

Zonnepanelen verplaatsen

Kun je zonnepanelen verplaatsen?

Het antwoord op de vraag of je zonnepanelen kunt verplaatsen / verhuizen is simpel: ja, zonnepanelen verhuizen is mogelijk. In principe kan het hele systeem worden losgekoppeld, gedemonteerd en elders weer geïnstalleerd worden. Maar dat het verplaatsen van zonnepanelen kan, betekent niet dat het in elke situatie aan te raden is. Het kan namelijk in sommige gevallen aantrekkelijker zijn om de zonnepanelen te laten liggen.

Wat zijn de nadelen van zonnepanelen verplaatsen?

Het zijn vooralsnog voornamelijk particulieren die hun zonnepanelen meenemen als ze naar aan andere woning verhuizen. Voor agrariërs en bedrijven kúnnen er namelijk nogal wat nadelen zitten aan het verplaatsen van zonnepanelen. Wij gaan nu iets dieper in op de nadelen van het verhuizen van zonnepanelen.

Hoe meer zonnepanelen, hoe meer geld het verplaatsen kost

De kosten van zonnepanelen verplaatsen kunnen al snel zo’n €50 per paneel kosten. Daar komt bij dat de installatie na de verhuizing mogelijk ook opnieuw door een erkend bedrijf gekeurd dient te worden. Laat dus altijd eerst een berekening maken van hoeveel het verplaatsen van zonnepanelen op een bedrijfspand je gaat kosten, en onderzoek of het niet goedkoper is om simpelweg nieuwe panelen te laten plaatsen. Reken daarbij ook het rendement van nieuwe panelen natuurlijk mee, want je oude panelen zullen minder opleveren dan nieuwe. 

Nieuwe zonnepanelen leveren mogelijk meer rendement op

De technologische ontwikkelingen en innovaties in de zonnepanelen branche volgen elkaar in een rap tempo op. Is het PV-systeem alweer een paar jaar oud? Dan zou het best kunnen dat je met nieuwe zonnepanelen een hoger rendement kunt behalen – of dat ze nu simpelweg goedkoper in aanschaf zijn. Wij maken die berekening graag voor je.

De garantie kan komen te vervallen

Veel leveranciers en installateurs van zonnepanelen hanteren garantievoorwaarden waarin staat dat de garantie op de zonnepanelen en/of de montagematerialen bij verplaatsing komt te vervallen. Wil je zonnepanelen verwijderen, kijk dit dan eerst goed na!

Een pand met zonnepanelen is meer waard

Wanneer het huidige pand verkocht wordt, dan is het (net als bij particuliere koopwoningen) aanzienlijk meer waard wanneer het met zonnepanelen wordt aangeboden. In veel gevallen is het financiële voordeel zelfs hoger dan het totale bedrag dat je in de zonnepanelen geïnvesteerd hebt. Dan is het dus veel aantrekkelijker om de zonnepanelen te laten liggen en mee te verkopen.

Het PV-systeem is niet altijd geschikt voor het nieuwe dak

Als het daktype, het oppervlak van het dak of de maximale dakbelasting sterk afwijken, dan kan het zijn dat het PV-systeem van het oude dak niet geschikt is voor installatie op het nieuwe dak.

De voordelen van zonnepanelen verhuizen

We moeten natuurlijk ook de voordelen van het verhuizen van zonnepanelen benoemen. En die zijn er genoeg! Je bespaart namelijk op de aanschaf van nieuwe panelenen als je deze meeneemt naar je nieuwe locatie. Over het algemeen komen wij echter niet vaak voor het verhuizen van zonnepanelen op een locatie, maar vooral als deze tijdelijk van het dak af moeten. We noemen dit vaak ook wel zonnepanelen verhuizen of verplaatsen. Dit is vaak een tijdelijke actie, bij bijvoorbeeld dakrenovatie, plaatsing dakkapel of het leggen van een nieuw dak. Het demonteren en vervolgens opnieuw plaatsen van Zonnepanelen, is de laatste jaren steeds interessanter geworden, vooral door de verbeterede levensduur van de panelen. 

Meer weten over zonnepanelen verplaatsen?

Ben je benieuwd of zonnepanelen verplaatsen naar een nieuwe locatie in jouw geval de beste en meest voordelige keus is? Neem dan gerust contact op met ThomaZon voor een deskundig advies op maat.