Hoe snel verdien ik zonnepanelen terug?

Het is een veelgesteld vraag; Hoe snel verdien ik zonnepanelen terug? Echter is hier (helaas) geen eenduidig antwoord op te geven. Er zijn ontzettend veel factoren die van belang zijn, waardoor het lastig ‘hard’ te maken is. Wel kunnen wij een kleine indicatie geven, maar kunnen wij dit ook volledig doorberekenen voor je, aan de hand van gemiddelde zonopbrengst per jaar.

Hoe snel verdien ik zonnepanelen terug?

In hoeveel jaar verdien je zonnepanelen terug?

Als wij uitgaan van gemiddelden, kunnen wij hier wel een antwoord op geven. Een gemiddeld zonnepaneel gaat zo’n 25 jaar mee, waarbij de opbrengst geleidelijk aan iets lager wordt. Als wij kijken naar de aanschafwaarde van een zonnepaneel, X de gemiddelde zonopbrengst, zien wij dat zonnepanelen gemiddeld binnen 6 tot 8 jaar terugverdiend worden. Uitgaande van een zonnepaneel dat zo’n 25 jaar mee gaat, heb je dus 17 jaar ‘winst’ aan je zonnepaneel. 

Hoe groot deze winst is, ligt ook weer aan diverse factoren. Allereerst is de aanschafwaarde van je zonnepaneel erg variabel. Er zijn dure panelen, die kwalitatief hoog zijn en langer meegaan, of goedkopere panelen die wellicht korter meegaan. Ook is de opbrengst afhankelijk van de zonne-uren per jaar en de opslagcapaciteit. Heb je afspraken gemaakt over het ‘terugleveren’ van energie, kun je wellicht de zonnepanelen eerder terugverdienen. 

Ook maak je relatief gezien meer winst op zonnepanelen, als de energieprijzen stijgen. Aangezien jij gedeeltelijk je eigen stroom opwekt, maar heb je hier minder ‘last’ van, waardoor je kosten dus laag zullen blijven.

Hoe snel zonnepanelen terugverdiend?

Als met al is het dus lastig om hier een eenduidig antwoord op te geven, maar is het uiteindelijk altijd voordeliger om voor zonnepanelen te kiezen, dan voor een duur energieabonnement. ThomaZon adviseert vrijblijvend over de mogelijkheden van zonnepanelen op het dak. Wil je meer weten? Vraag gratis een offerte aan of stuur een mailtje, dan nemen wij contact met je op! 

Vond je het een leuke blog? Lees dan ook eens 1 van onze andere blogs!