Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Ondanks de subsidies die er voor de zakelijke markt beschikbaar zijn, vergen zonnepanelen vaak toch een beste investering. Die investering verdien je natuurlijk weer terug, omdat je gaat besparen op je energiekosten. Maar om een goed beeld te krijgen van de besparing op de lange termijn, moet je ook kijken naar de levensduur van zonnepanelen. Hoe lang gaan zonnepanelen nu echt mee? En hoe zit het met de andere componenten van een PV-systeem?

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Laten we beginnen bij de zonnepanelen zelf. Nederlandse fabrikanten geven doorgaans zo’n 25 jaar garantie op hun zonnepanelen. Maar in de meeste gevallen is de levensduur van zonnepanelen een stuk langer; dit kan 30 of soms zelfs wel 40 jaar zijn. Het antwoord op de vraag hoelang zonnepanelen mee gaan, heeft echter met meerdere factoren te maken. Allereerst zijn er kwalitatieve en minder kwalitatieve zonnepanelen. Als je gaat voor de goedkoopste zonnepanelen, is je Initiële investering natuurlijk lager. Echter, zullen deze zonnepanelen ook minder lang meegaan. Dit zorgt ervoor dat je je investering opnieuw moet doen. Als je kiest voor kwalitatieve zonnepanelen van bijvoorbeeld Longi, Talesun of Phono, zul je langer kunnen genieten van duurzame energie. Wij van ThomaZon adviseren je graag over de mogelijkheden! 

Wat is de levensduur van omvormers?

Omvormers zorgen dat de door de zonnepanelen opgewekte gelijkstroom wordt omgezet in bruikbare wisselstroom. Bij ThomaZon maken we gebruik van de omvormers van Huawei, Delta en Solar Edge, welke garant staan voor een duurzame kwaliteit. De levensduur van omvormers van het standaard model ligt rond de 10 jaar. Deze componenten zullen dus eerder vervangen moeten worden dan de zonnepanelen zelf. Om de levensduur van omvormers te verlengen, is het belangrijk dat ze op een gunstige plek worden geïnstalleerd, bij voorkeur in een koele, goed geventileerde ruimte. 
Naast de standaard omvormers zijn er ook nog de zogeheten micro-omvormers. Deze worden aan de achterzijde van de panelen gemonteerd en gaan langer mee. Veel fabrikanten spreken van een levensduur van zo’n 25 jaar. Maar omdat deze micro-omvormers nog relatief nieuw zijn, is het afwachten of ze daadwerkelijk zo lang mee kunnen.

Hoe zit het met de levensduur van zonnepanelen montagematerialen?

Dan hebben we natuurlijk nog het montage materiaal waarbij de zonnepanelen aan of op het dak bevestigd worden. Bij ThomaZon maken we voor vrijwel alle projecten gebruik van de montagesystemen van Van der Valk Solar Systems. Voor al deze montagesystemen geldt een standaard garantietermijn van 10 jaar, welke onder voorwaarden kan worden verlengd naar 15, 20 of 25 jaar. Hoe lang het montagemateriaal daadwerkelijk mee gaat, is sterk afhankelijk van de vakkundigheid van de installateur en in welke mate het materiaal wordt blootgesteld aan weersinvloeden.

Tot slot
De zonnepanelen levensduur zegt niet alles over de levensduur van het complete PV-systeem; ook de kwaliteit van de omvormer en het montagesysteem spelen een grote rol, evenals de externe invloeden waaraan deze componenten worden blootgesteld.