Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Wij van ThomaZon krijgen vaak de vraag: is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? Het antwoord daarop is vaak niet zo snel te beantwoorden met een ‘ja’ of ‘nee’, maar je kunt wel een aantal checks doen om te kijken of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen en op welke manier je hier de hoogte opbrengst uit kunt halen. Allereerst is het altijd belangrijk om te kijken welke richting het dak op staat. Zonnepanelen halen namelijk het hoogste rendement als ze in zuidelijke richting worden geplaatst, onder een hellingshoek van 36 graden. 

Echter hoef je niet altijd het ‘perfecte plaatje’ te hebben, voordat je begint aan zonnepanelen. Heeft je dak een zuidoost, of zuidwest lig-richting en een helling tussen de 20° - 60°, dan behaal je alsnog 90% opbrengst (t.o.v. de ‘perfecte’ opstelling).

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Welke daken zijn geschikt voor zonnepanen?

Zonnepanelen zijn geschikt op zowel platte, als schuine daken. Het is allereerst belangrijk om te onderzoeken welke richting het dak op staat en welke hellingshoek deze heeft. Vervolgens is het belangrijk om naar de dakbelasting te bekijken. Hoeveel zonnepanelen zou het dak aankunnen, is het stevig genoeg? 

Soms dient er ook een aanvraag bij een gemeente ingediend te worden, als het bijvoorbeeld invloed heeft op het straatbeeld, of als het om monumentale panden gaat. ThomaZon kan altijd vrijblijvend advies geven of het nuttig zal zijn om zonnepanelen op het dak te plaatsen. In bijna alle gevallen is er iets mogelijk namelijk! 

Factoren om rekening mee te houden bij plaatsen zonnepanelen op het dak

Natuurlijk is het van belang dat het dak daadwerkelijk van jou is, bij het plaatsen van zonnepanalen. Huur je het huis of woon je op een gedeelde locatie (denk aan appartementencomplexen), dien je dit vooraf te overleggen met de eigenaar van het pand of de gemeente. Ook moet je kijken hoeveel zonnepanelen je kwijt kunt, om het rendabel te maken. Vaak begint dit bij minimaal 6 zonnepanelen. 

Waar je ook rekening mee dient te houden, is de schaduwvorming bij het dak. Woon je bijvoorbeeld in een bosrijk gebied en is er veel schaduwvorming rond je dak, dan is het belangrijk om te kiezen voor zonnepanelen met een hoge schaduw-opbrengst, zoals onze Phono Solar Zonnepanalen. 

ThomaZon helpt graag om te onderzoeken of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Vraag vrijblijvend een offerte aan, of stuur een mailtje. ThomaZon helpt!

Vond je het een leuke blog? Lees dan ook eens 1 van onze andere blogs!