Zonnepanelen op parkeerterrein

Je ziet het de laatste jaren steeds vaker, een nieuw parkeerterrein met een dubbelfunctie; namelijk het opwekken van energie, het aanbieden van snelladers en een plek waar je je auto veilig kunt stallen. De laatste tijd krijgen wij steeds meer aanvragen voor het aanbrengen van zonnepanelen op parkeerterreinen en dit vinden wij een mooie ontwikkeling! 

Met een zonnepaneel carport, verkrijg je een parkeerterrein welke naast het opwekken van energie, ook zorgt voor een plek voor het opladen van elektrische voertuigen. De stroom dat gebruikt wordt voor deze snelladers, wordt opgewekt uit de zonnepanelen. Een win-win situatie voor zowel de aanbieder, als de gebruiker. De auto’s die onder de panelen staan, staan ook veilig, beschermt tegen wind, regen en andere viezigheid welke wellicht op de auto waren gekomen, zonder een beschermde parkeerplaats. 
 

Zonnepanelen op parkeerterrein

Parkeergarage met dubbelfunctie

De parkeergarages met dubbele functie, namelijk parkeren & energie opwekken, worden een steeds populairdere keuze. De opbrengst van 1 parkeerplek (uitgaande van 5x2,5 meter), levert genoeg energie op om 12.00 tot 15.000 km te kunnen rijden met een elektrisch voertuig. Ook kunnen de zonnepanelen aan zowel de zonzijde (bovenkant) als onderkant (voertuig zijde) worden geplaatst. Naast het direct zonlicht, levert de onderkant ook energie op, door de reflectie van de grond. Hierdoor is een hogere opbrengst gegarandeerd. Een overdekt parkeerterrein met zonnepanelen is de toekomst voor vrijwel elke gemeente! Het geeft gemeenten niet alleen de mogelijkheid tot het veilig plaatsen van meerdere auto’s, maar zorgt ook voor een beeld dat duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Ook voor bedrijven welke meerdere auto’s veilig willen parkeren, zijn parkeerterreinen met zonnepanelen een uitstekende keuze. 

Praktisch: Zonnepanelen op parkeergarage

We krijgen vaak dezelfde type vragen bij offertes omtrent zonnepanelen op parkeerterreinen. Het voornaamste bezwaar is de hogere aanschafkosten dan een ‘kaal’ parkeerterrein en de vraag of het ten koste gaat van parkeerplekken. Beide antwoorden kunnen relatief snel ontkracht worden. Bij een juiste ontwikkeling van de parkeergarage met zonnepanelen, worden geen parkeerplekken opgegeven. De eenmalige aanschafkosten voor een parkeergarage met zonnepanelen zijn hoger dan een ‘kale’ parkeergarage, maar met de opbrengst van de zonnepanelen, is dit met enkele jaren terugverdiend. 

Opbrengst zonnepanelen op parkeergarage

De parkeergarages staan vaak op open plekken, zonder hoge bomen of veel schaduwvorming. Dit is een uitstekende locatie voor een hoge opbrengst van zonnepanelen. De opbrengst van de zonnepanelen op een parkeergarage zijn natuurlijk afhankelijk van het formaat van het parkeerterrein, maar de gemiddelde jaaropbrengst van zonnepanelen in kilowattuur (kWh) bedraagt 90% van de capaciteit van het systeem in wattpiek.

Voorbeeld: 10 panelen van 350 Wp leveren dus zo'n 0,9 x 10 x 350 = 3150 kWh op.

Hoe hoger de capaciteit van de zonnepanelen, hoe hoger de opbrengst. Gemiddeld gezien is de investering van zonnepanelen binnen 7 tot 10 jaar terugverdiend. Rekening houdende met een levensduur van zo’n 25 jaar, wat betekent dat je zo’n 15 jaar ‘pure winst’ hebt aan de zonnepanelen. Mocht je er ook voor kiezen om energie terug te leveren aan de leverancier; Salderen, kan je de winst / opbrengst vergroten. 

Ben je voornemens om een parkeergarage met zonnepanelen te installeren in jouw gemeente of bij jouw bedrijf? Neem dan gerust contact op met ThomaZon. Wij hebben al diverse parkeerterreinen voorzien van zonnepanelen, waardoor wij kwalitatief advies kunnen geven. Wil je meer weten? Vraag gratis een offerte aan of stuur een mailtje, dan nemen wij contact met je op!