Dakbelasting Zonnepanelen

Bij het plaatsen van zonnepanelen is het altijd van belang om vooraf de maximale dakbelasting te controleren. De meeste daken kunnen het gewicht van zonnepanelen en de bijbehorende constructies, prima hebben. Vooral bij oudere huizen en oudere gebouwen, is het van belang om de dakbelasting te onderzoeken, zodat de zonnepanelen een veilige basis hebben.

Dakbelasting Zonnepanelen

Dakbelasting zonnepanelen berekenen

Om erachter te komen wat de dakbelasting van de zonnepanelen gaat worden, zijn er verschillende manieren om dit te berekenen. De meestgebruikte methode is door te onderzoeken wat het gewicht van de zonnepanelen, het frame en de ballast is. Hierbij dient ook rekening gehouden te worden met het daktype, de hoogte van het dak en de windbelasting. Voor het frame kun je uitgaan van zo’n 10 tot 25 kilo per m2. Voor de overige zaken, zoals hierboven benoemd kun je nog eens uitgaan van zo’n 20 tot 50 kilo per m2. Mocht je nu al op het maximum zitten wat uw dak kan dragen dan wordt geadviseerd eerst een versteviging aan te brengen, voordat de zonnepanelen geplaatst gaan worden. Bij plaatsing komt er nog extra gewicht, door monteurs en benodigde montagematerialen. 

Weet u niet zeker of uw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen? Neem dan even contact op met ons informatiecentrum. Wij helpen uw graag met het berekenen van de dakbelasting en onderzoeken zo of uw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. 

Dakbelasting zonnepanelen verlagen

Er zijn ook diverse mogelijkheden om de dakbelasting van de zonnepanelen te verlagen. U kunt natuurlijk het dak vervangen / verstevigen, maar hierbij krijgt u wel een extra kostenpost. Gemakkelijker is om te kiezen voor een lichtere variant zonnepanelen, of door het plaatsen van de zonnepanelen in een mindere hellingshoek. Hierdoor rust er minder gewicht op het dak, waardoor de zonnepanelen alsnog geplaatst kunnen worden. 

Bij vrijwel alle nieuwere woningen en gebouwen is het geen probleem om zonnepanelen op het dak te plaatsen. De dakbelasting check is vooral geboden voor oudere gebouwen en panden. ThomaZon kan de dakbelasting voor u onderzoeken, waardoor u snel en zorgeloos kunt genieten van gratis opgewekte energie vanuit de zon! 

Vond je het een leuke blog? Lees dan ook eens 1 van onze andere blogs!