Landscape vs Portrait montage zonnepanelen

De belangrijkste keuze die gemaakt dient te worden bij het plaatsen van zonnepanelen, is de ligging van de zonnepanelen en hoe je ze gaat plaatsen. Hier zijn simpelweg twee mogelijkheden in. Je kunt kiezen voor de landscape montage, of voor de portrait montage. Vandaag gaan wij je uitleggen wat de verschillen zijn en waar je op moet letten bij het plaatsen van zonnepanelen. Landscape vs Portrait - Wanneer kies je voor welke montage van de zonnepanelen?

Landscape vs Portrait montage zonnepanelen

Wat is landscape montage van zonnepanelen?

Als je als zonnepaneel installateur kiest voor een landscape montage, dan kies je eigenlijk voor een ‘platte opstelling’. Hierbij worden de zonnepanelen dus liggend of horizontaal geplaatst. Deze optie wordt het vaakst gekozen, vooral bij montage op schuine daken. Dit komt simpelweg door de volgende reden; Op een schuin dak heb je al een vast hellingshoek. Hierdoor is het niet nuttig om nog een helling daarin aan te brengen, omdat je dan niet de ideale positie verkrijgt voor het hoogste rendement. Daarnaast kun je, door een extra helling aan te brengen, een stuk minder zonnepanelen kwijt. Bij een schuin dak, kies je dus vrijwel altijd voor een landscape montage. Op een plat-dak of een open veld, is de keuze relevanter. Op een plat dak heb je namelijk de keuze om een hellingshoek te toe voegen, waardoor je een idealer rendement kan verkrijgen. 

Wat is een portrait montage van zonnepanelen?

Een portrait montage houdt in dat de zonnepanelen verticaal of staand op je dak gemonteerd worden. Hierdoor creëer je een hellingshoek, wat vaak positieve invloed heeft op de zon-opbrengst van de panelen. De Portrait montage wordt vaak toegepast op platte daken of op open velden. Over het algemeen brengen zonnepanelen die op het zuiden staan, met een hellingshoek van 36 graden, het meest rendement. Mocht je dus de mogelijkheid hebben om op een plat dak, een helling aan te brengen, zal dit de zonne-opbrengst, positief beïnvloeden. 

Je kunt echter vanuit esthetisch aspect, voor een portrait- of een landscape montage kiezen. Wil je bijvoorbeeld dat de zonnepanelen niet of nauwelijks zichtbaar zijn, kun je voor een landscape montage kiezen. Wil je juist dat ze zichtbaar zijn in een open veld (en het hoogste rendement willen), dan kies je juist voor de portrait modus. 

Al met al zijn er diverse redenen om de ene keer voor een landscape montage te kiezen en de andere keer voor de portrait montage. Wij komen graag bij jou langs om de ideale opstelling te bepalen voor het hoogste rendement. 

Meer weten? Neem gerust contact op via advies@thomazon.com of bel met 0577-841988