Zonnepanelen 2024

Voor bedrijven en particulieren gaat er relatief veel veranderen op gebied van zonnepanelen in 2023. Zo zijn er diverse aanpassingen qua subsidies, BTW en regelingen omtrent duurzaamheid. Vandaag nemen wij je mee in de meest opvallende zaken rondom zonnepanelen in 2023! 

Zonnepanelen 2024

Geen belasting op zonnepanelen

De grootste verandering omtrent zonnepanelen in 2024 is dat er geen belasting op zonnepanelen betaald hoeft te worden. Het belastingpercentage op de aankoop van zonnepanelen, is van 21% naar 0% gegaan. Dit zogenoemde nultarief qua belastingen, geldt alleen als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, zoals een schuur. Particulieren hoeven de btw dan niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst. 

Wel dien je alsnog BTW te betalen omtrent de salderingsregeling. Als je dus stroom teruggeleverd / terug verkoopt aan de energiemaatschappij, dien je hierover wel BTW te betalen. Dit terugleveren van energie aan je energiebedrijf is een activiteit die belast is met btw. Die btw geef je aan in jebtw-aangifte. Tenzij je meedoet aan de kleineondernemersregeling (KOR). Wil je meer weten omtrent de belastingregelingen omtrent zonnepanelen? Bekijk dan de website van de belastingdienst

Let op: De BTW reductie geldt op alle werkzaamheden rondom zonnepanelen. Niet alleen aanschaf, maar ook plaatsing, montage, aansluiting en uitbreidingen / aanpassingen in de meterkast. 

Salderingsregeling zonnepanelen 2024

Oorspronkelijk zou de salderingsregeling voor zonnepanelen, worden afgebouwd vanaf 2024. Door vertraging bij behandeling van de wetsvoorstellen, is dit momenteel uitgesteld. De afbouw van het salderen zal starten op 1 januari 2025. Tot die tijd, kun je dus energie terugleveren. 

Kosten Zonnepanelen in 2024

Waar 2022 een absoluut piekjaar was qua kosten voor zonnepanelen, zijn de vooruitzichten voor 2024 positiever. De absolute schaarste qua zonnepanelen en omvormers lijkt voorbij te zijn. Over het algemeen zijn zonnepanelen momenteel redelijk goed leverbaar en hoeven wij geen maanden meer te wachten op levering. Er zijn veel voortekenen dat de kosten van zonnepanelen zullen zakken in 2024, maar op het moment van schrijven is dat nog niet het geval. 

Waarom investeren in zonnepanelen in 2024?

We hebben allemaal de energiecrisis goed meegemaakt in 2022. We zijn extreem afhankelijk van diverse landen die energie aan ons leveren en dat maakt ons kwetsbaar. Door de aanschaf van zonnepanelen in 2024, zorg je voor een stuk onafhankelijkheid. Zodra je diverse duurzaamheidsmaatregelen treft, zul je zien dat de energielasten stukken lager worden. Wij hebben bij diverse particulieren en bedrijven, reducties van wel 75% gezien op de rekening. 

De verwachting is dat, nu duurzaamheid steeds belangrijker wordt, gas- en elektraprijzen ook hoger zullen blijven dan dat het in het verleden was. Het is dus belangrijk om zelfvoorzienend(er) te worden en groener te gaan leven. Niet alleen omdat dit beter is voor het milieu en de wereld, maar ook omdat dit flinke impact op de portemonnee heeft.

Wil je meer weten over zonnepanelen in 2024? Welke regelingen er voor jou gelden of hoeveel jij kunt besparen? Wij helpen je graag verder! Vraag vrijblijvend een offerte aan via ThomaZon.nl of bel met 0577-841988,

Meer lezen over Thomazon? Bekijk dan onze blogs over Laadpalen installeren, of zonnepanelen werken in de winter of bereken of je dat geschikt is voor zonnepanelen